torsdag 4 december 2014

In- och utvandring Sverige

Intressant att personer som flyttar/utvandrar från nordiska länder till Sverige inte räknas som invandrare. (men är utrikes födda).
Utvandrade svenskar som återvänder räknas som återinvandrare.
Knepigt med statistik och begrepp
Annat intressant.. Under andra hälften av 1800-talet utvandrade fler än en miljon svenskar från Sverige.

söndag 12 juni 2011

SJ behöver hjälp med processer och logistik

Hemresan 10 juni,  16.11 Uppsala – 19.41 Karlstad är droppen. Växel- och signalfel i Solna. Stopp. Och jodå ”vi” ringer och förvarnar x2000 kl. 17.14 att ni skall med till Karlstad. När tåget äntligen får klarsignal är det flera tåg före i kö och närr vi anländer 17.30 har x2000 farit utan oss. Nu hänvisas vi till ett försenat regionaltåg (utan servering) som beräknas avgå 17.42. Gissa om det avgick då. Nej först 18.10 men då kunde jag i alla fall proviantera.
Eftersom tåget var försenat från sin ursprungliga tidtabell tvingades lokföraren ibland hålla vårt tåg för att släppa förbi andra tåg.
Nåja luttrad som man är hade jag försonat mig med tanken på att komma hem 21.30
Men vad händer I Kristinehamn blir det stopp igen. Stora problem med växelfel fram till Karlstad. Trafikledningen meddelar att vi skulle få vänta i 25 minuter i Kristinehamn och sedan skulle tåget tvingas ”krypa” fram.
En driftig person bokade en taxibuss nför 8 personedr och jag lyckade få den sista platsen.
I kölvattet stor irritation, kalogomål och krav att hantera

Alltså SJ.  Enkla små tips till er.
Nästa gång när NI hänvisar till ersättningstrafik utan servering, kan ni ge resande med biljett i x2000 eller Intercity en påse med juice och baguette. Och med ett scenario på 25 väntetid och därefter reducerad fart borde SJ beställa ersättningsbuss omgående.

lördag 25 september 2010

Apoteken efter avregleringen

"Få nya apotek utnför storsstäderna. Bara två nya apotek har öppnats på tidigare apotekslösa orter. Sex av tio nya apotek har öppnats i storstadområdena."skriver DN 22 sept.
http://www.dn.se

På plussidan kan nämnas att öppettiderna ändrats till det bättre men att receptbelagd medicin inte alltid finns lagerförd utan måste beställas. Andra nya mindre apotek satasar på läkemedel som inte receptbelagt, värktabletter, plåster o.d. Men nu kan man ex. köpa värktabeletter på såväl bensinstationen som på ICA/Coop

torsdag 23 september 2010

Vattnet stiger i Venedig

I september vadar turister i vattnet på Marcusplatsen. Man kämpar med stigande vattnen, regn, tidvatten och att Venedig sakta kan sjunka. Duvorna blir färre och tar sin tillflykt till tak och lyktstolpar

Fattigpensionärer och arbetslösa

Det blir inte många kronor kvar när hyra ljus, vatten, matvaror, busskort och mediciner är betalda. Bil är en lyx som många inte har råd med och kläderna köps på Myrorna. Många av oss känner någon eller känner till någon som har svårt att få ekonomimin att gå ihop. Man säljer sin tv och säger upp licensen, säger upp prenumerationer, köper gårdagens bröd och varor med kort datum. Det finns exempel på på pensionärer på servicehus, som kokar en gryta med grönsakssoppa varje måndag eftersom pensionen inte räcker till lunchen i matsalen.
Sammantaget blir livet torftigt för den utsatte och minskade inköp påverkar försäljningsstatistik.

Karlstads kommun i miljöns tjänst

Sophämtning i villaområde och landsbygd
Ett steg på vägen när Karlstad kommun inför sopsortering enligt tvåfacksprincipen. Nya tunnor inredda med 2 fack, det ena avsett för matavfall.

Önskvärt vore att man går vidare med att sopsorteringen sker i förslagsvis sex fack i ställcet för två. Det skulle då bli enklare, att sortera: matavfall, tidningar, metall, kartong, glas, brännbart och ex. sprayflaskor mm.
Det blir många mil när varje villaägare tar bilen till sopstationen med avfall som inte kan slängas i soptunnan.